İzmir Genel Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahi Merkezi


  Tel : 0232 504 00 00

PERİANAL FİSTÜL NEDİR?

PERİANAL FİSTÜL NEDİR?

Fistüller vücutta olmaması gereken, olması bir hastalık tablosu olan iki ucu açık oluklardır. Genelde 2 ayrı organ veya doku yüzeyi arasında uzanırlar. Fistüller çeşitli yerlerde olabilir. Fakat en sık görüleni bağırsağın son kısmı ile anüs derisi ve çevresinde olan fistüllerdir.

Anal bölgede buranın kayganlığını sağlayan bezler vardır. Bunlar anüs içinde dişli çizgi dediğimiz anüs ile bağırsağın birleştiği bölgede bulunur. Yaklaşık anüsün 3-4 cm yukarısındadır. Bu bezler zaman zaman iltihaplanır. Bunun sonucu bu bölgede apseler oluşur. İşte bu apseler fistül oluşumunu tetikleyen en önemli faktörlerdir.

PERİANAL FİSTÜL NEDİR?

Anüs çevresinde dışkı ve gaz çıkışında koordineli olarak çalışan 2 adet kas grubu vardır. İçteki kas grubu irademiz dışında çalışır dıştaki kas grubunu ise kişi kontrol edebilir. Dışkıyı ve gazın çıkışını ertelemek isterse bu kas grubunu sıkar. Yukarıda anlatılan anüs kayganlığını sağlayan bezler işte bu 2 kas grubu arasına dağılmışlardır. Bunların enfenksiyonu sonucu oluşan apseler genelde bu 2 kas grubu arasında toplanır. Bu apselerde gelişen fistüller genelde bu iki kas grubunu ilgilendirir.

Oluşum Evresi?

Anal apseler oluştuktan sonra genişlemeye başlar. Bu genişleme sırasında en kolay yöne doğru ilerler. Erken dönemde drene edilmeyen apseler kendiliğinden vücut tarafından boşaltılır. İşte bu boşaltılma bir taraftan anüs içine, diğer taraftan anüs cildine doğru ilerler. Böylece iki uçlu bir yol oluşur. Artık fistül gelişmiştir.

 

Apse döneminde hastalarda şiddetli bir makat ağrısı vardır. Hasta oturamaz, dışkılama çok ağrılıdır. Apse üzerindeki cilt kızarıktır. Hastada ateş, titreme gibi genel semptomlarda bulunabilir. Apse bu durumda ya cerrahi olarak boşaltılırsa veya kendiliğinden açılırsa yakınmalar birden azalır, hastada bir rahatlık oluşur. Bu dönemden sonra hastalarda fistül gelişirse kanlı, cerehatli bir akıntı başlar. Bu akıntı fistül tedavi edilmezse yıllarca sürer. Hastanın çamaşırını kirletir.

 

Anal bölgedeki bezlerin apseleri her zaman fistüle dönüşmez. Bu apseler bazen sadece bağırsak içine açılır ve hasta farkına varmadan tedavi olmuş olur. Bazen cerrahi olarak drene edilen apseler yine iç kısmında açılmış delikleri yoksa bir sinüs şeklinde kalır ve bir süre sonrada kendiliğinden kapanır.

Kanser Oluşması Mümkün mü?

Çok kronik fistüllerde 15-20 yıl içinde nadirde olsa zeminde epidermoid kanser geliştiği görülmüştür. Bunda neden büyük olasılıkla kronik irritasyondur.

 

Tedavide anal apse döneminde erken drenaj esastır. Apse büyümeden dallanıp budaklanmadan tedavi edilmelidir. İşlem genelde lokal anestezi altında yapılır. Bunda dikkat edilmesi gereken apsenin basit bir insizyonla açılmasıyla yetinilmemelidir. Apse çevresinde fenestrasyon denilen bir pencere açılmalıdır. Sadece apse boşaltılırsa kesi erkenden kapanmakta, yeniden apse oluşmaktadır.

 

Perianal fistüllerde tedavi fistülün sfinkterlerle olan ilişkisine göre değişir. Sfinkterleri kesmeyen basit perianal fistüllerde fistülotomi + küretaj seçkin tedavidir. %90-95 sonuç verir. İleri vakalarda ve apse tam drene olmamışsa seton uygulaması ile apse ve fistül yolu tam drene edilir. Sonra lineer lazer ile fistül yolu kapatılır. İç delik eksize edilir.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

     Formu Doldurun, Sizi Arayalım

   Müşterek Muayenehane

close-link
Hemen Ara
Yol Tarifi