İzmir Genel Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahi Merkezi


  Tel : 0232 504 00 00

MAKAT ÇATLAĞI KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ ?

MAKAT ÇATLAĞI KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ ?

Makat çatlakları akut ve kronik olarak 2 şekilde mütalaa edilmektedir. Akut çatlaklar her yaşta görülebilir. Bebeklerde bile karşımıza çıkabilmektedir. Akut çatlaklarda kendiliğinden düzelme sıktır. Fakat bunun için çatlağa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Çatlak oluşumunda ana faktör kabızlıktır. Katılaşmış dışkı çıkarılırken çok kalın ve sertse anüsün iç kısmında yırtılmalara neden olmaktadır. Fakat bu sert ve kalın dışkı her zaman olmazsa bu oluşan yırtık kendiliğinden düzelmektedir. Başlangıçta oluşan ani ağrı ve yanma zamanla kaybolmaktadır. Fakat olay devam ederse, kabızlık problemi çözülmezse yırtık iyileşmez. Süre geçtikçe ve dışkının sert ve kalın hali devam ederse oluşan yırtık daha derinleşir, üzerine enfeksiyon eklenir. 2-3 haftayı geçen yırtıklar artık kronikleşmiştir. Kronik anal fissürlerde kendiliğinden geçme söz konusu değildir. Bunların mutlaka tedavileri gerekir. Gerek utanma duygusu ve gerekse ihmalkarlık nedeniyle tedavi olunmazsa yıllar içinde olay içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

MAKAT ÇATLAĞI KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ ?

Kronik Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilmeli?

Kronik vakalarda tedavide öncelikle kabızlık ortadan kaldırılmalıdır. Bazı kişilerde ailesel bir sorun olan bu durum bir takım önlemlerle ortadan kaldırılabilir. Düzensiz beslenen, fast-food tipi yiyecekleri alışkanlık haline getiren, hatalı tuvalet alışkanlıkları olan, az su içen bireylerde kabızlık kaçınılmazdır. Ayrıca kabızlık ve anal spazm sadece fissüre değil, hemoroide, anal hematoma da neden olabilir. Kabızlığın ortadan kaldırılması için posa bırakan diyete yönelmelidir. Sebze yemekleri bu konuda çok iyidir. Günlük en az 3 litre su içmelidir. Su tüm vücut fonksiyonları için elzem bir maddedir. Sindirim sisteminin normal çalışması içinde gereklidir.

Hastaların kendilerine bir tuvalet alışkanlığı edinmesi gerekir. Tuvalette çok uzun süre geçirilmemelidir. Kişinin gazete ile veya cep telefonu ile tuvalete girmesi sakıncalıdır. Tuvalette fazla ıkınmamalıdır. Fazla ıkınma anal basıncı artırır, fissür ve hemoroidin azmasına neden olur.

Hastaların baharatlı gıdalardan ve mayalı içkilerden uzak durması istenir. Özellikle acı fissür hastalarında anal spazmı arttırmakta, dışkılama sonrası ağrı, yanmanın uzun sürmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bu hastaların diyetlerinden baharat ve alkolü kaldırmaları gerekir.

Akut fissürlerde hastaların sabah akşam yapacağı ılık suda oturma banyoları hastayı çok rahatlatır. Ilık su sfinkterlerdeki spazmı ortadan kaldırmaktadır. Bu banyolar sabah-akşam yapılır ve 10 dakikayı geçmemelidir. Oturma banyosu sonrası anal bölge kurulanır ve ağrı kesici merhemler sürülür.

Bu yöntemlerle makat çatlağı herhangi bir girişim gerekmeden düzelebilir. Fakat kronik vakalarda anal spazm ortadan kaldırılmadan fissürde düzelme beklenmemelidir. Anal spazmı ortadan kaldırmak için 2 yöntem vardır. Ya LİS ameliyatı denilen anüs iç sfinkter kasının kesme işlemi uygulanır. Fakat nadirde olsa bunda gaz kaçırma, büyük abdest kaçırma gibi komplikasyon çıkabilir. Yada Botox enjeksiyon yapılır. 100 Ü. Botox internal sfinkter kasının içine uygulanır.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

     Formu Doldurun, Sizi Arayalım

   Müşterek Muayenehane

close-link
Hemen Ara
Yol Tarifi