İzmir Genel Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahi Merkezi


  Tel : 0232 504 00 00

Kıl Dönmesi

Kıl Dönmesi

Dermoid kist, sinüs pilonidalis adlarını da alan bu hastalık bir kıl yumağının yalancı bir kapsül içinde yuvalanarak oluşturduğu bir patolojidir. En sık görüldüğü yer kuyruk sokumu üzeridir. Fakat genital bölge, koltuk altı ve göbekte de nadirde olsa görülebilmektedir.

Genelde baş ve enseden dökülen kıllar kuyruk sokumu çevresindeki iki kaba et arasındaki olukta tutunur. Bu bölgenin de kıllı ve terli olması da bu tutunmayı kolaylaştırır. Daha sonra yürürken oluşan testere hareketi ile sanki bir vida gibi dönerek cildin içine girer. Bundan sonra cilt altında oluşan yabancı cisim reaksiyonu ile sıvı birikimi olur. Bir süre sonra bu sıvı enfekte olarak apseler oluşur.

Hastalık erkeklerde daha sık görülür. 15-30 yaş grubu en sık görülen yaşlardır. Kıllı ve kilolu erkeklerde görülmesi biraz daha sıktır. Genelde uzun süre oturarak çalışan kişilerde ( şoför, sekreter vs.), fazla terleyenlerde, şişmanlarda, bölgesel temizliğini iyi yapmayan kişilerde daha sık görülmektedir. Bu bölgeden geçirilmiş travmalarda oluşumunda etkilidir.

Kıl cilt altında yuvalandıktan bir süre sonra bu bölgede reaksiyoner bir sıvı birikimi olur. Hasta bu bölgede bir şişlik farkedebilir. İki kaba et arasındaki oluktan ilerleyen sıvı bir yerden cilde açılır. Sinüs dediğimiz delikleri oluşturur. Bu dönemde hasta iç çamaşırlarının kirlendiğini fark eder. Bazen bu açılma olmaz bu sıvı enfekte olur ve apseleşir. Bu dönemde hastada şişlik, üzerine basınca ağrı vardır. Hasta oturamaz. Kıl yumağının üzerindeki deri kırmızı ve sıcaktır. Acil opere edilmedikçe ağrı ortadan kalkmaz.

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl Dönmesi

Hastalarda belirti olarak kuyruk sokumunda şişlikler, kaşıntı ve çeşitli sayıda ufak delikler görülebilir. Deriye basılınca bu deliklerden akıntı gelir. Eğer apseleşme olmuşsa hastanın kuyruk sokumunda ağrılı bir şişlik vardır. Hastaların %50’si bu tablo ile doktora başvurmaktadır. Apse kendiliğinden drene olmuşsa hastada kokulu, pis bir akıntı söz konusudur. Bu arada hastada sistemik apse belirtileri ateş, titreme, halsizlik gibi yakınmalarda bulunabilir.  Akut apse ile gelen vakalarda apse drene edilmelidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken sadece apseyi drene edecek basit bir kesi ile yetinilmemelidir. Apseli vakalar aslında hastalar için şanstır. Düzgün yapılacak bir girişim ile hasta bu hastalıktan tamamen kurtulabilir. Bu amaçla tıpkı tencerenin kapağının açılması gibi apsenin üzerindeki deri eliptik şekilde alınır. Loj çok güzel yıkanır ve kürete edilir. Yalancı kapsül ve kıl yumakları tamamen uzaklaştırılır. Kanama kontrolü sonrası loj ikincil iyileşmeye bırakılır.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Kıl Dönmesi

Kronik vakalarda uygulanacak ameliyat şekilleri vakaya göre değişir. Erken ve komplikasyonsuz vakalarda en seçkin yöntem mikrosinüsektomidir. Lokal anestezi altında yapılır. Hasta operasyon öncesi lazerle epilasyona alınır. Daha sonra operasyon sahası steril olarak hazırlanır. Sinüsün olduğu bölge yaklaşık 2cm.lik bir kesi ile çıkarılır. Hemostaz sonrası altta ölü boşluk kalmayacak şekilde açılan bölge tamamen kapatılır. Yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. İşlem sonrası hasta işinin başına dönebilir. Ertesi günü banyosunu yapabilir.

Komplike vakalarda yapılacak ameliyat hastanın durumuna, cerrahın bu konudaki tecrübesine göre değişir. Açık bırakma, fleb yöntemi, LAFT denilen lazer yöntemi, primer kapama gibi çok çeşitli yöntemler vardır. Her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu konuda proktoloji uzmanının görüşünü almak yararlı olur.

Erken vakalarda uygulanan mikrosinüsektomi yöntemi tarafımızdan uygulanmaktadır. %90-95 başarı oranı vardır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

     Formu Doldurun, Sizi Arayalım

   Müşterek Muayenehane

close-link
Hemen Ara
Yol Tarifi