İzmir Genel Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahi Merkezi


  Tel : 0232 504 00 00

Hemoroid Tedavisi

Hemoroid Tedavisi

Halk arasında basur, mayasıl adlarıyla anılan hemoroitler anüs çevresinde bulunan kirli kanı taşıyan toplardamarlardır. Bu damarların büyümesi, genişlemesine hemoroidal hastalık veya kısaca hemoroit denir. Ayakta görülen varislerin bir değişik şeklidir. Toplumun yarısına yakınında az çok bir hemoroit yakınması vardır. Bunda insanların iki ayak üzerinde yürümesi ve bu bölgedeki basıncın geri dönüşü bozması sorumlu tutulmaktadır. Örneğin 4 ayak üzerinde yürüyen maymunlarda hemoroit bulunmaz.

Hemoroitler genelde iç ve dış hemoroit olarak ayrılırlar. İç hemoroitler anüs içindedir. Dışarı çıkan hemoroitler ise dış hemoroit olarak adlandırılırlar. Ayrıca hemoroitler 4 grupta mütalaa edilir. 1. ve 2. derece hemoroitler genelde içeridedir. Hasta bunları ancak kanama olduğunda fark eder. 3. ve 4. derece hemoroitler anüs dışına çıkan hemoroitlerdir. Bunlarda kanamanın yanı sıra ağrı, kaşıntı, ıslak makat gibi yakınmalar gözlenir.

Hemoroid Neden Olur?

Hemoroid Tedavisi

Hemoroit oluşumunda en önemli faktör kabızlıktır. Dışkılama sırasında kişinin ıkınması ile buradaki basınç artar ve kanın geri dönüşü bozulur. Burada oluşan doku hasarı damarların yapısını bozmaktadır.

Tüm anüs hastalıklarında olduğu gibi hemoroit hastaları da doktora gitmeye utanırlar. Çareyi eczanelerden aldıkları kulaktan dolma ilaçlarda ararlar. Kanaması olan hastalar mutlaka hekime gitmelidir. Özellikle 40 yaş üzeri ve ailesinde kanser olan vakalarda altta bir kanser olmasın diye mutlaka kolonoskopi de yapılmalıdır. Kliniğimizde muayeneler ücretsizdir. Kanaması olan her hasta gönül rahatlığı ile gelip muayenesini olabilir. Muayenede gecikme hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.

Hemoroitler de ana belirti kanamadır. Bu dışkılama sırasında ve sonrasında olan açık kırmızı renkli bir kanamadır. Damla damla gelir. İç hemoroitlerde hastalarda kanama dışında başkaca bir belirti görülmeyebilir. Dış hemoroitlerde kanamaya, anüste kaşıntı, ağrı, şişlik, ele meme gelmesi gibi yakınmalar eklenir. Özellikle 4. derece hemoroitlerde akıntılar hastanın iç çamaşırını kirletebilir. Bazen özellikle 3. ve 4. derece hemoroitlerde hemoroit içinde pıhtı oluşur. Buna tromboze hemoroit denir. Bu çok ağrılı klinik bir tablodur. Trombüs çıkarılmazsa ağrı 3-4 gün sürer. Hasta oturmakta ve dışkılamada çok zorluk çeker.

Hemoroid Nedir?

Hemoroitler hayati önem arz eden bir hastalık değildir. Fakat kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bazen uzun süreli kanamalar nedeni ile kişilerde anemi geliştiği görülebilir.

Basur oluşumunda genetik faktörlerde nispeten etkilidir. Uzun süre oturarak çalışanlarda, fazla yük taşıyanlarda, aşırı obez olanlarda, kronik kabızlık çekenlerde, gebelerde ve homoseksüellerde hemoroit diğer kişilere göre daha sık görülmektedir.

Tedavi hemoroidin derecesine göre değişir. Öncelikle hemoroitten korunmak için kabızlık sorununun ortadan kaldırılması gerekir. Bu amaçla posa bırakan bir diyete geçilmeli, günlük alınan su miktarı en az 3 litre olmalı ve başta acı olmak üzere baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, alkollü içki alınmamalıdır. Sıcak oturma banyoları anüs çevresindeki kasları gevşeterek kan dolaşımının rahatlamasını sağlar. Bu amaçla günde 2 kez onar dakikalık oturma banyoları yapılmalıdır.

Çeşitli ofis tedavileri uygulanır. 1. ve 2. derece hemoroitlerde lastik band ligasyon ve lazer ile çöktürme uygulanır. 3. derece hemoroitlerde de THD denilen yöntemle atardamarlar bağlanır. 4. derece hemoroitlerde ise genellikle cerrahi yöntemler tercih edilir.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

10 Comments
    • Cevapla
      Op. Dr. Altan Karan

      Evet vardır. Muayenelerimiz ücretsizdir, randevu alıp gelebilirsiniz.

  1. Cevapla
    ibrahim

    hoca eşimin son zamanlarda cok karnı ağrıyordu son 2 lavaboya cıktığından beri büyük abdestini ederken kan gelmeye başladı az birşey parça gibi . bu nedir acaba ?

    • Cevapla
      Op. Dr. Altan Karan

      Eşinizin yaşını yazmamışsın. Ayrıca kanamanın rengi ve şeklinide belirtmemişsin. Ama 40 yaş üzerinde ve hatta ailesinde kanser öyküsü olan kişilerde mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır. Makat kanamalarının çoğu hemoroidden olur,fakat kalın barsak kanserinden de olabilir. Kolonoskopi ile kesin tanı konur. Selamlar

  2. Cevapla
    Cengiz

    Hocam benim yaşım 34 bendede var hemaroit yanlız bendeki çok sizlatiyor ne yapabiliriz bu konuda

    • Cevapla
      Op. Dr. Altan Karan

      Merhaba, kliniğimde tedavinizi ameliyatsız olarak gerçekleştirebiliriz. Aşağıdaki numaralardan randevu alabilirsiniz.

      Adres: Atatürk Cad. No: 384/10 Alsancak, İzmir
      Telefon:0 (232) 229 00 25
      Telefon2: 0 (232) 407 19 54
      Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

  3. Cevapla
    Rabia

    Hocam ben gebeyim ve arabadan kırmızı açık renklerinde kanamam oluyo küçük bir et parçasıda dışardan çıkmış ne yapabilirim

    • Cevapla
      Op. Dr. Altan Karan

      Hamilelerde hemoroid sık görülen bir durumdur.Sizdekide anlattığınız kadarı ile tromboze olmuş bir hemoroidiniz var. Günde 2 kez ılık suda 10 dakika süre ile oturma banyoları yapın. Günde en az 3 litre su içmeye çalışın. Acı yiyeceklerden uzak durun. Günde 1 öğününüzü sebze yemeklerine ayırın. Oturma banyoları sonrası Hemopropin merhemini sürün. Selamlar

      • Cevapla
        fatih

        hocam ben 40 yasındayım lavaboya cıkdıgında agrıdan zor yapıyorum ve ardından koyu kırmızı bi kanama damlalar halinde akıyo
        pecete tutuyorum o derece kanamam oluyo sonra ilacı kullanıyorum bütün gün agrısına dayanamıyorum ne yapmalıyım

  4. Cevapla
    Aydın

    Slm hocam benim kardeşimdede hemoroit var 1 senedir gelen kan açık renkte ve et ürünlerini çok seviyor decoderm kremi etkili olurmu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

     Formu Doldurun, Sizi Arayalım

   Müşterek Muayenehane

close-link
Hemen Ara
Yol Tarifi